Istraživač PBOC-a: Može li kriptopućnost i centralne banke koegzistirati? | RS.concellodemelon.org

Istraživač PBOC-a: Može li kriptopućnost i centralne banke koegzistirati?

Istraživač PBOC-a: Može li kriptopućnost i centralne banke koegzistirati?

Jao Kian radi u tehnološkom odeljenju Narodne banke Kine, centralne banke te zemlje i regulatora finansijskog tržišta.

U ovu funkciju člana, Kian razmatra odnos između digitalne valute i bankovnih računa, predlaže koncept dizajna gde bankovni računi i digitalnih valuta novčanici koegzistiraju.

Dok tehnološki pravca, kontrola rizika i mere bezbednosti su svi važni, efikasnost digitalnog novca na kraju se oslanja na njegovu uspešnu primenu.

Za digitalne fiat valute (DFC) da pokaže vitalnost i dopune ili čak zameni tradicionalni valutu, to mora biti user friendli i dobro primljena od strane javnosti. Trenutno, izdavanje fiat valute u Kini sledi "centralnu Bank-komercijalni" sistem, a većina društvenih i ekonomskih aktivnosti zasnivaju na komercijalnom sistemu bankovnom računu.

Stoga, ako digitalni valuta može iskoristiti postojeće IT infrastrukture sa raznim aplikacija i usluga, troškovi promocije digitalne valute će se značajno smanjiti, a njegova upotreba će biti zgodan i fleksibilan, olakšavanje široku usvajanje digitalnog novca od strane javnosti.

Pored toga, ugradnja digitalnog novca u postojeće aplikacije će generisati više raznovrsnije scenarija, koji će doprineti većoj konkurentnosti digitalnog novca, pružanje boljih usluga.

Breaking Ground

Najjednostavniji način da se iskoristi bankarski sistem računa je da proširi obim bilansa centralne banke.

U stvari, već digitalizovano potraživanja od centralne banke komercijalnih banaka i drugih finansijskih institucija u vidu centralnih depozita banaka. Međutim, trebalo bi da centralna banka pružaju takve usluge šire ugovornih? Treba ne-finansijske institucije kao što su domaćinstva biti dozvoljeno da otvore račune u centralnoj banci?

Ova pitanja su izazvala mnogo diskusija. Banka Engleske, Evropska centralna banka (ECB) i Sveriges Riksbank već proučavali ovu temu. Ben Brodbent, zamenik guvernera Banke Engleske, je ukazao na zabrinutost komercijalnih banaka koji se brinu da će dovesti do prenosa depozita iz komercijalnih banaka na centralne banke, uzrokujući ceo bankarski sektor da se smanjuje.

U stvari, ovo je i zajednička briga regulatora.

Džou Ksiaochuan, guverner Narodne banke Kine (PBOC), napravio seče uvek osvetljava komentar na ovom pitanju, navodeći:

"Tehnološki put digitalne valute mogu biti ili na osnovu bankarskog sistema računa (account-based) ili nisu na bazi tekućeg računa sistemu (non-account-based), a dva pristupa mogu koegzistirati i rade na različite slojeve."

Međutim, postoje razni tumačenja o tome kako implementirati dizajn ideju. Voleo bih da podelim neke od mojih misli o ovome.

Digitalni valuta atributi

Da nadoknadi šok na trenutnom bankarskom sistemu nametnute od strane nezavisnog digitalnog valutnom sistemu (i da štite investiciju od strane komercijalnih banaka na infrastrukturu), moguće je ugraditi digitalni valuta novčanik atributa u postojećem sistemu komercijalna banka računa da elektronski novac i digitalna valuta uspeo pod istim nalogom.

Upravljanje digitalne valute i da elektronskog novca imaju neke sličnosti u oblastima kao što su upotreba računa, autentifikaciju identiteta i transfera novca, ali postoje i razlike.

Digitalni valuta treba upravljati u skladu sa standardima o dizajnu novčanik navedenim od strane centralne banke. Novčanik je sličan sefu koji se upravlja banka na osnovu ugovora sa kupcem (npr zahteva i keisfrom klijentu i banci da otvori sef). Sve atribute digitalne valute i criptocurrenci biti očuvana kako bi se omogućilo prilagođeni primenu u budućnosti.

Jedan od osnovanosti navedene pristupa je u tome što usklađuje trenutni "centralne banke banke-komercijalni 'sistem za izdavanje valute.

Digitalni valuta, kategorisani u M0 (mera novčane mase u centralnoj banci), je odgovornost banke valutne-izdavanje (u daljem tekstu emisiona banka) i nije u bilansu stanja banke koja daje nalog (u daljem kao bankovni račun).

Ovaj pristup ne bi dovelo do komercijalnih banaka koje channelized ili marginalizovani, jer klijenti i njihovi računi su i dalje upravlja računa banke. Za razliku od transfera novca, digitalni valuta u potpunosti ne oslanjati na bankovnim računima i vlasništvo digitalnog novca može da se utvrdi direktno od strane banke izdavaoca, tako da ostvare peer-to-peer gotovinske transakcije putem digitalne valute novčanik na kraju korisnika.

Dve vrste izdavanja

Banka izdavalac može da bude centralna banka ili ovlašćene banke od strane centralne banke (kao u Hong Kongu izdavanje dolar modela, na primer). Utvrđivanje koji model treba da prati treba da se zasniva na stvarnoj situaciji. Ovaj članak je samo u svrhu akademskih rasprava.

Ispod je razrada na dva modela.

U prvom, centralna banka je jedina izdavalac digitalne valute, au drugom, banke su ovlašćeni od strane centralne banke da izda digitalnu valutu.

Treba istaći da su izdavanje banke je povezano sa centralnom bankom i između sebe na infrastrukturi dizajniran od strane centralne banke.

Da li je infrastruktura treba da bude prebačen na distribuirane glavne knjige arhitekture bi bio veliki tema za industriju.

Dizajniranje novu vrstu novčanika

Da prati strategiju klijentu orijentisane komercijalnih banaka, digitalni valuta Vallet ID polja se mogu dodati na račun kako bi se omogućilo modele račun na bazi i ne računa bazirane na suživot i rade na različitim slojevima. Novčanik služi kao kasi i nije uključena u aktivnosti kao što su dan-end brojanje i pomirenja, tako da minimizira uticaj na postojećem jezgro bankarskog sistema.

Vlasništvo verifikacija digitalnog novca se oslanja na emisiona banka. Kombinacija tradicionalne bankovnog računa i digitalne valute može značajno poboljšati KIC i AML sposobnosti banke.

Valuta novčanik digitalni treba osmisliti u skladu sa standardima utvrđenim od strane centralne banke.

Novčanik na kraju banke je "lakši", jer samo daje mere kontrole bezbednosti i ima na nivou naloga. Novčanik koje nudi aplikacija usluga na kraju korisnika će biti "teži", kako bi se funkcije takve novčaniku proširiti na slojeve prezentacije i aplikacija.

Na kraju korisnika, uloga pametnih ugovora može da se igra do maksimuma i da će takođe postati jedan od glavnih konkurentskih prednosti primjene usluga.

Novčanici ispunjavaju naloge

Zamislite scenario u kome je namenjeno subvencija distribuira od strane organa centralne vlade na preduzeća ili pojedinaca kroz više nivoa vlasti. Bilo bi veoma teško pratiti distribuciju novca na tradicionalan način, jer u velikoj meri oslanja na podatke prijavljene od strane lokalnih vlasti na različitim nivoima, koji obično dovodi do neusklađenosti između informacije i protoka novca zbog lošeg izvršenja ili nedostatka proceduralno saglasnost.

Sa sledljivost digitalne valute i podršku upravljanju pristupa pametnih ugovora, organ će biti u stanju da direktno nadgleda status distribucije bez oslanjanja na drugim stranama. Pronevera od strane lokalnih vlasti će biti sprečen i novac će biti osigurana za namenske svrhe.

Ako digitalni valuti novčanik atributi nisu ugrađeni u sistem računa u banci, vladine agencije na različitim nivoima i svim korisnicima će morati da aktiviraju i koriste digitalne novčanike, čime bi usvajanje digitalnog novca vrlo komplikovanoj jer zahteva izbor fizičkih medija digitalnog novčanika i uključivanje različitih strana.

Osim toga, centralna banka bi morala da se nosi sa korisnicima direktno. Naprotiv, oslanjajući komercijalni sistem bankovnog računa, prijave se mogu nadograditi na backend komercijalnih banaka.

I pomoću postojećih računa, korisnik iskustvo će ostati isti u smislu da korisnici mogu da uživaju digitalne valute uslugu preko postojećih kanala kao što su šalterima, online banking i mobilnog bankarstva.

Rezime

U digitalizovani svetu, ekonomske i finansijske implikacije cifara nikako ne treba mešati samo zato što su predstavljeni u istom brojem formi. Iste cifre mogu predstavljati različite vrste sredstava - pojam koji treba imati u vidu pri dizajniranju digitalnog valutu.

Što se tiče konverzije fizičkog novca u M1 ili M2, to je lako napraviti razliku između fizičke forme i digitalnom obliku. Međutim, digitalni M0 ponuda novca može da ljudi ignorišu takvu razliku.

Da li brže pretvaranje između digitalne imovine znači da su razlike između različitih vrsta digitalnih sredstava nestaju?

Fan Iifei, viceguverner PBOC, jednom je napisao:

"Digitalni Fiat valuta će sigurno biti pod uticajem [The] postojećih platnih sistema i informacionih tehnologija, ali treba razlikovati od [The] tekućeg platnog sistema kako bi se fokusirati na pružanje usluga i odigra svoju ulogu u zameni tradicionalni valutu. Teoretski, platni promet uglavnom bavi deo postojećih depozita u 'širokom novca ", dok je digitalni valuta služi kao dio M0 novčane mase."

Uključivanjem digitalnog valutu atribute u komercijalni sistem računa u banci, DFC je integrisan u sistem "centralne banke banke-komercijalni" uklapanjem u postojeću finansijsku infrastrukturu.

Još važnije, ovaj pristup uzima u obzir ulogu digitalnog M0 u komercijalnom bankarskom sistemu i omogućuje digitalnu valutu ili da rade samostalno ili radi u okruženju gde račun i digitalni novčanik koegzistiraju i djeluju na različitim slojevima.

Ovakav pristup obezbeđuje jasnu podelu poslova i pojašnjava uloge različitih stranaka, gde su izdavanje banke odgovorni samo za same digitalne valute, banke računa obavljanje specifične poslove i primena provajderi omogućavaju realizaciju funkcija. Sa usvajanjem drugih mera, na primer prikupljanja naknade za upravljanje (što praktično znači negativnu kamatnu stopu), pojava "uskog bankarstva" će biti manje moguće.

Ugradnja digitalnih valutnih atributa je takođe inovativni korak za komercijalni sistem računa u banci. Komercijalne banke će moći ne samo da pružaju digitalne valute usluge zasnovane na postojeću infrastrukturu, ali i istražuju nove modele usluga koji koriste karakteristike digitalnog novca, što će poboljšati njihov kvalitet usluga i konkurentnost.

Ovaj članak je samo početak niza razgovora.

Dalja istraživanja može fokusirati na standardima novčanik dizajna sa mogućim pitanjima za razmišljanje kako slijedi:

  1. Kako podesiti diferencirane troškova korišćenja valuta i cene imovine politiku tako da uspostavi ravnotežu između novčanica, DFC i komercijalne bankarske depozite tokom prelaznog perioda?
  2. Kako izgraditi ekosistem koji uključuje centralnu banku, izdavanje banke, komercijalne banke, novčanik provajdera, pružaoca usluga platnog prometa i digitalnih korisnicima valutu?

Slične vesti


Post Odlika

Zašto CFTC Bitfinek izvršenje praktično koristi Bitcoin razmjene

Post Odlika

Centralna banka Argentine se zagreje do Blockchain-a

Post Odlika

Nema podsticaja? Algorand Blockchain izaziva debatu na događaju kriptografije

Post Odlika

Bitcoin: valuta 21. stoljeća objašnjena veteranom Vol Strita

Post Odlika

Blockchain and Aid: To je više od efikasnosti

Post Odlika

Ukrajinska centralna banka proširuje svoju Blockchain tim

Post Odlika

Na Dispanziju Blockchain-a i Big Bad Volvesa Bitkeina

Post Odlika

Zašto Broadridge ulaže milione u Glasanje blokiranih

Post Odlika

Ispitivanje munje pomera bitkoin skaliranje u čudno rastojanje

Post Odlika

JPMorgan partneri sa Zcash na Blockchain Securiti

Post Odlika

Zašto bi kupovina trebalo da se izvuče iz bočne strane

Post Odlika

Vladimir Putin i Vitalik Buterin razgovaraju o mogućnostima za etere